Rozpuszczalność

Z Nurkopedia
Wersja z dnia 21:41, 10 paź 2013 autorstwa WikiSysop (dyskusja | edycje)$7

(różn.) ← poprzednia wersja | Zatwierdzona wersja (różn.) | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Skocz do: nawigacja, szukaj

Rozpuszczalność definiowana jest jako masa substancji rozpuszczona w określonej temperaturze w 100g rozpuszczalnika. Rozpuszczalność dotyczy roztworu nasyconego, czyli takiego w którym w określonej temperaturze nie rozpuści się już więcej substancji. Przy rozpuszczalności dużą rolę odgrywa czynnik temperaturowy, ponieważ dla większości substancji ciekłych i stałych rozpuszczalność rośnie wraz z temperaturą (silnie wzrasta w pobliżu temperatury wrzenia rozpuszczalnika), natomiast dla substancji gazowych rozpuszczalność maleje wraz z temperaturą.

Dla gazów, których rozpuszczalność jest bardzo istotna w nurkowaniu bardzo duże znaczenie ma rodzaj gazu, oraz ciecz w której gaz się rozpuszcza. Na przykład azot bardzo dobrze rozpuszcza się w tłuszczach a hel rozpuszcza się w tłuszczach słabo.


źródła


[1]


[2]