Rozpuszczalność: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nurkopedia
Skocz do: nawigacja, szukaj
(Utworzył nową stronę „Rozpuszczalność definiowana jest jako masa substancji rozpuszczona w określonej temperaturze w 100g rozpuszczalnika. Rozpuszczalność dotyczy roztworu nasyconego...”)
 
 
(Nie pokazano 1 wersji utworzonej przez jednego użytkownika)
Linia 1: Linia 1:
 
Rozpuszczalność definiowana jest jako masa substancji rozpuszczona w określonej temperaturze w 100g rozpuszczalnika. Rozpuszczalność dotyczy roztworu nasyconego, czyli takiego w którym w określonej temperaturze nie rozpuści się już więcej substancji. Przy rozpuszczalności dużą rolę odgrywa czynnik temperaturowy, ponieważ dla większości substancji ciekłych i stałych rozpuszczalność rośnie wraz z temperaturą (silnie wzrasta w pobliżu temperatury wrzenia rozpuszczalnika), natomiast dla substancji gazowych rozpuszczalność maleje wraz z temperaturą.
 
Rozpuszczalność definiowana jest jako masa substancji rozpuszczona w określonej temperaturze w 100g rozpuszczalnika. Rozpuszczalność dotyczy roztworu nasyconego, czyli takiego w którym w określonej temperaturze nie rozpuści się już więcej substancji. Przy rozpuszczalności dużą rolę odgrywa czynnik temperaturowy, ponieważ dla większości substancji ciekłych i stałych rozpuszczalność rośnie wraz z temperaturą (silnie wzrasta w pobliżu temperatury wrzenia rozpuszczalnika), natomiast dla substancji gazowych rozpuszczalność maleje wraz z temperaturą.
 +
 +
Dla gazów, których rozpuszczalność jest bardzo istotna w nurkowaniu bardzo duże znaczenie ma rodzaj gazu, oraz ciecz w której gaz się rozpuszcza.
 +
Na przykład [[Azot|azot]] bardzo dobrze rozpuszcza się w tłuszczach a [[Hel|hel]] rozpuszcza się w tłuszczach słabo.
 +
  
  
Linia 5: Linia 9:
  
  
[www.open.agh.edu.pl]  
+
[http://www.open.agh.edu.pl]
  
  
[www.chemorganiczna.com]
+
[http://www.chemorganiczna.com]  
  
  
 
[[Kategoria:Fizyka nurkowania]]
 
[[Kategoria:Fizyka nurkowania]]

Aktualna wersja na dzień 21:41, 10 paź 2013

Rozpuszczalność definiowana jest jako masa substancji rozpuszczona w określonej temperaturze w 100g rozpuszczalnika. Rozpuszczalność dotyczy roztworu nasyconego, czyli takiego w którym w określonej temperaturze nie rozpuści się już więcej substancji. Przy rozpuszczalności dużą rolę odgrywa czynnik temperaturowy, ponieważ dla większości substancji ciekłych i stałych rozpuszczalność rośnie wraz z temperaturą (silnie wzrasta w pobliżu temperatury wrzenia rozpuszczalnika), natomiast dla substancji gazowych rozpuszczalność maleje wraz z temperaturą.

Dla gazów, których rozpuszczalność jest bardzo istotna w nurkowaniu bardzo duże znaczenie ma rodzaj gazu, oraz ciecz w której gaz się rozpuszcza. Na przykład azot bardzo dobrze rozpuszcza się w tłuszczach a hel rozpuszcza się w tłuszczach słabo.


źródła


[1]


[2]