Rozpuszczalność: Różnice pomiędzy wersjami
(Utworzył nową stronę „Rozpuszczalność definiowana jest jako masa substancji rozpuszczona w określonej temperaturze w 100g rozpuszczalnika. Rozpuszczalność dotyczy roztworu nasyconego...”) |
|||
(Nie pokazano 1 wersji utworzonej przez jednego użytkownika) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
Rozpuszczalność definiowana jest jako masa substancji rozpuszczona w określonej temperaturze w 100g rozpuszczalnika. Rozpuszczalność dotyczy roztworu nasyconego, czyli takiego w którym w określonej temperaturze nie rozpuści się już więcej substancji. Przy rozpuszczalności dużą rolę odgrywa czynnik temperaturowy, ponieważ dla większości substancji ciekłych i stałych rozpuszczalność rośnie wraz z temperaturą (silnie wzrasta w pobliżu temperatury wrzenia rozpuszczalnika), natomiast dla substancji gazowych rozpuszczalność maleje wraz z temperaturą. | Rozpuszczalność definiowana jest jako masa substancji rozpuszczona w określonej temperaturze w 100g rozpuszczalnika. Rozpuszczalność dotyczy roztworu nasyconego, czyli takiego w którym w określonej temperaturze nie rozpuści się już więcej substancji. Przy rozpuszczalności dużą rolę odgrywa czynnik temperaturowy, ponieważ dla większości substancji ciekłych i stałych rozpuszczalność rośnie wraz z temperaturą (silnie wzrasta w pobliżu temperatury wrzenia rozpuszczalnika), natomiast dla substancji gazowych rozpuszczalność maleje wraz z temperaturą. | ||
+ | |||
+ | Dla gazów, których rozpuszczalność jest bardzo istotna w nurkowaniu bardzo duże znaczenie ma rodzaj gazu, oraz ciecz w której gaz się rozpuszcza. | ||
+ | Na przykład [[Azot|azot]] bardzo dobrze rozpuszcza się w tłuszczach a [[Hel|hel]] rozpuszcza się w tłuszczach słabo. | ||
+ | |||
Linia 5: | Linia 9: | ||
− | [www.open.agh.edu.pl] | + | [http://www.open.agh.edu.pl] |
− | [www.chemorganiczna.com] | + | [http://www.chemorganiczna.com] |
[[Kategoria:Fizyka nurkowania]] | [[Kategoria:Fizyka nurkowania]] |
Aktualna wersja na dzień 20:41, 10 paź 2013
Rozpuszczalność definiowana jest jako masa substancji rozpuszczona w określonej temperaturze w 100g rozpuszczalnika. Rozpuszczalność dotyczy roztworu nasyconego, czyli takiego w którym w określonej temperaturze nie rozpuści się już więcej substancji. Przy rozpuszczalności dużą rolę odgrywa czynnik temperaturowy, ponieważ dla większości substancji ciekłych i stałych rozpuszczalność rośnie wraz z temperaturą (silnie wzrasta w pobliżu temperatury wrzenia rozpuszczalnika), natomiast dla substancji gazowych rozpuszczalność maleje wraz z temperaturą.
Dla gazów, których rozpuszczalność jest bardzo istotna w nurkowaniu bardzo duże znaczenie ma rodzaj gazu, oraz ciecz w której gaz się rozpuszcza. Na przykład azot bardzo dobrze rozpuszcza się w tłuszczach a hel rozpuszcza się w tłuszczach słabo.
źródła