Heat Shock Protein

Z Nurkopedia
Wersja z dnia 12:40, 14 mar 2013 autorstwa MIG (dyskusja | edycje)$7

(różn.) ← poprzednia wersja | Zatwierdzona wersja (różn.) | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Skocz do: nawigacja, szukaj

Czym są HSP?

Udowodniono, że stres cieplny ( 5° powyżej normalnej temperaturze wzrostu) uaktywnia syntezę rodziny białek zwanych Heat Shock Proteiny. Tak powstała nazwa.


Podczas nurkowania poddajemy nasz organizm działaniu różnych czynników stresowych np. zimno, hipoksja czy hiperoksja. Heat Shock Protein (HSP) są uwalniane przez komórkę w odpowiedzi na tego typu czynniki, aby chronić komórkę przed ich szkodliwym działaniem.


Podsumowanie czynników stresowych stymulujących uwalnianie HSP.[1]



HSP są to proteiny znalezione we wszystkich żywych organizmach. Naukowcy odkrywają coraz więcej funkcji tego białka.

Jedną z nich jest ochronne działanie immunologiczne i udział w aktywacji limfocytów T (ochrona przed czynnikami nowotworowymi).

Ich zadaniem jest również krzyżowa prezentacja antygenów (np.: wirusowych) komórkom układu immunologicznego tzw.: MHC klasy I.

Liczne badania laboratoryjne wykazały, że HSP może również uczestniczyć w procesie planowanej śmierci komórki – apoptozie.

U człowieka zdolności do reakcji organizmu na czynniki stresowe zmniejsza się wraz z wiekiem.



Grupa naukowców z Malty i Francji we współpracy z DAN-em przeprowadziła pewien eksperyment z udziałem HSP.

Metodyka

Od 12 ochotników, nurków pobrano próbki krwi przed nurkowaniem. Następnie poproszono ich o wykonanie nurkowania rekreacyjnego do 35 m, w morzu. Kolejne próbki krwi pobrano od nich 1h i 2h po nurkowaniu. Detektor Dopplerowski wykorzystano do wykluczenia obecności pęcherzyków gazu wokół serca. Monitorowano ich także pod kątem ewentualnej choroby dekompresyjnej. Ta sama grupa nurków ponowiła nurkowania 1 tydzień później, jednak tym razem po wstrzyknięciu czynnika ochronnego dla komórek. Pięciu z tych nurków zostało poproszonych o wykonanie takich samych nurkowań 24h i 48h później. Następnie próbę powtórzono ale w postaci suchych nurkowań w komorze dekompresyjnej.

Wyniki

W 1h od rozpoczęcia nurkowania nr.1 był niewielki wzrost poziomu HSP, natomiast po 2h wzrost ten był znaczny. Podobne wyniki otrzymano po kolejnym nurkowaniu 1 tydzień później. Tylko jeden z w/w nurków miał znacznie niższy poziom HSP, ale jest prawdopodobne, że jako rolnik, jest on stale narażony na czynniki stresowe np.: słońce i uodpornił się na nie. Również wiek nurków nie odgrywał roli.


Powyższe doświadczenie udowadnia, że nurkowanie powoduje rodzaj stresu fizycznego, który jest w stanie aktywować produkcję heat shock protein.


--marta norberciak 11:58, 28 lip 2006 (CEST)

 ROCK&SEA